söndag 6 december 2015

Mjuk lingonpepparkaka med apelsinfrostning.


Mjuk pepparkaka är ju bara så gott, framförallt när den är sådär saftig och god. Detta är en sådan! Den mjuka pepparkakan skulle kunna göras själv men jag valde att toppa den med en frosting smaksatt med apelsin. Det passade superbra till! Sedan toppade jag även med lite lingon från frysen, något som både tillför en god syra men också gör den lite trevligare att titta på. Jag tycker ju inte om att bröa formen med ströbröd, det blir inte alls gott, så jag brukar använda kokosflingor istället. Dock kändes det inte som att det skulle funkat så bra till pepparkaka. Så jag mixade några vanliga pepparkakor och använde dessa när jag bröade formen istället. Det fungerade fint!

Idag är det redan andra advent, känner ni av julstressen än? Själv jobbar jag i butik så jag har verkligen känt av den, folk handlar som galningar. Och då är det fortfarande över två veckor kvar tills julafton, så värre lär det bli! Men det är rätt roligt ändå, och när man kommer hem är man väl förtjänt av en saffransbulle, en bit av denna kakan eller något annat gott!

Mjuk pepparkaka
100 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
2 ägg
1 dl filmjölk
0.5 dl lingonsylt eller rårörda lingon
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
i tsk bikarbonat

- Sätt ugnen på 175 grader
- Smöra en bakform och bröa med mixade pepparkakor
- Vispa smöret och sockret tills det blir krämigt
- Vispa ner äggen, ett i taget
- Rör ner lingonsylten och filmjölken i smörblandningen
- Blanda mjölet, kanelen, ingefäran, nejlikorna och bikarbonaten i en annan bunke
- Vänd ner de torra ingredienserna och blanda till en slät smet
- Häll smeten i formen och grädda sedan mitt i ugnen i ca 50 minuter

Apelsinfrosting
100 g färskost
25 g smör
1 dl florsocker
2 msk saft av apelsin

- Vispa färskost och smör tills det gått ihop
- Tillsätt florsocker och blanda till en slät frosting
- Blanda till sist i apelsinsaften, om du vill ha en lösare frosting kan du tillsätta ytterligare saft!
- Bred frostingen på kakan och fös den lite över kanten för att få det att se ut som att den "rinner".
- Toppa med lingon och rivet apelsinskal!

Hoppas ni har en fin söndag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar