onsdag 9 april 2014

De bästa Vaniljbullarna


Kanelbullar i all ära men jag tror ändå att vaniljbullar är ett strå vassare! Detta är en bulle med mycket vaniljfyllning vilket gör dem väldigt saftiga och goda! Dessa är perfekta att ha i frysen så är det bara att plocka fram när man får besök eller blir fikasugen!

Jag bakar sällan bullar och annat med deg som ska jäsa, detta på grund av att det tar så lång tid. Men jag ska nog skärpa mig med detta. Det finns nämligen få saker som slår en nybakad bulle med ett glas kall mjölk till!

Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
50 g färsk jäst
2,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör i kuber
1 ägg
9-10 dl vetemjöl special

- Stöt kardemumman fint i en mortel
- Smula jästen i en bunke
- Värm mjölken fingervarm tillsammans med kardemumman, rör sedan ut jästen med en del av mjölken
- Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, smör och ägg
- Arbeta in lite vetemjöl i taget tills du får en smidig deg
- Kör i maskin ca 5 min eller knåda för hand ca 10 min (detta gör att du kommer få en luftigare deg som jäser bättre)
- Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min

Under tiden som degen jäser kan du förbereda vaniljfyllningen.

Vaniljfyllning
150 g rumsvarmt smör
150 g florsocker
0,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker

- Blanda samman alla ingredienser till du får en krämig smörblandning

När degen sedan har jäst klart, stjälper upp den på ett mjölat bakbord och knåda tills den är smidig. Kavla sedan ut till en rektangel och bred på fyllningen. Antingen rullar du ihop den och gör vanliga bullar eller så gör du snurror. Då viker du rektangeln på mitten, vik den långa sidan. skär sedan i 2 cm breda remsor, skruva degen och vira ihop till en bulle. Dålig förklaring? titta här. Låt nu jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa upp ett ägg med två teskedar vatten och pensla sedan bullarna. Toppa med rårörsocker (rekomenderas starkt) eller det klassiska pärlsockret. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min!


Hoppas ni testar dessa!

1 kommentar: