lördag 13 december 2014

Spröda pepparkakor.Jag har aldrig gjort egen pepparkaksdeg förut och förstår inte riktigt varför, för kakorna blir så mycket godare. Den pepparkaksdeg som man köper är också god, men inte i närheten så god som den man gör själv! Det hela började med att någon bjöd mig på en apelsinpepparkaka, som var den godaste pepparkakan jag ätit. Efter det bestämde jag mig för att jag skulle sätta min egen pepparkaksdeg med smak av apelsin. Min pepparkaksdeg smakade tyvärr inte lika mycket apelsin som jag hade hoppats, men om målet varit att göra vanliga pepparkakor hade jag varit väldigt nöjd med resultatet. Så nu delar jag istället med mig av ett mycket bra recept på klassiska pepparkakor. Dock kommer jag inte ge upp mina apelsinpepparkakor riktigt än, jag ska försöka fila på det receptet, kanske blir det ett av recepten till nästa år! Nu har jag nämligen så mycket pepparkakor att jag knappast behöver baka fler på ett bra tag!

Jag råder er alla att göra er egen pepparkaksdeg, det var superenkelt. Jag tror att jag har dragit mig lite för att göra min egna innan eftersom degen måste stå i kylen ett dygn innan man kan baka ut den. Jag har inte den bästa framförhållningen när det gäller bakning, jag bakar när jag känner för det och därmed är ett dygns väntan länge! Men men, det var helt klart värt det och hädanefter kommer jag göra min egen till julens pepparkaksbak!

Jag stämplade mina pepparkakor med en kakstämpel precis när jag tagit ut dem ur ugnen, en kul variant av de klassiska pepparkakorna. Dessutom ska det ju synas att man gjort dem själv!

Pepparkakor ca 100 st
150 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
1.5 tsk kardemumma
1 ägg
skal av en apelsin
1.5 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl

- Rör samman smör, socker, sirap och samtliga kryddor i en bunke
- Tillsätt ägget och apelsinskalet
- Rör ut bikarbonaten i en del av mjölet, arbeta sedan in mjölet lite i taget. Spara ca 1 dl till utbakningen, dvs arbeta endast in ca 6 dl.
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst ett dygn
- Ta fram degen ur kylen någon timme innan utbakning
- Sätt ugnen på 200 grader
- Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord och tryck ut valfria kakor
- Grädda mitt i ugnen i ca fem minuter, eller tills de fått fin färg
- Låt svalna en stund på plåten och flytta sedan över till ett galler

Glad Lucia!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar