fredag 30 maj 2014

Rabarberpaj i glassform.


Rabarberpaj är fantastiskt på alla sätt och vis och enligt mig blir det som allra bäst när den serveras med vaniljvisp. Detta var min inspiration när jag komponerade denna glassen. Efter en liten tripp till vårt rabarberland insåg jag att det var lite av ett skämt, har nog aldrig sett så klena rabarber... Så det blev en liten cykeltur till affären för att köpa ett par stjälkar istället. Och resultatet av glassen, jo det var över förväntan! Det smakade mycket rabarber och var perfekt att servera tillsammans med "smulpajscrunch".

För er vars rabarberland inte är ett skämt är detta ett bra sätt att ta hand om sina rabarber! Den är otroligt enkel att göra och kräver inte så många ingredienser! Om du tycker att rabarberkrämen får tråkig färg, lite brunaktig, kan du tillsätta någon droppe röd pastafärg.

Att fotografera glass dock... vilken stress! Framförallt nu när det är så varmt ute, jag hann knappt lägga upp innan det hade börjat smälta!

Rabarberglass
300 g rabarber
0.75 dl ljust muscovadosocker
0.5 dl strösocker
25 g smör
2½ dl vaniljvisp
ev. någon droppe pastafärg

- Skala rabarbern noga och dela i centimetertjocka skivor
- Blanda rabarbern i en kastrull med muscovadosocker, strösocker och smöret tärnat i bitar
- Koka upp på medelvärme och låt småkoka tills rabarbern är mjuk.
- Ta av från plattan och låt svalna något
- Kör blandningen i en mixer tills den är helt slät, tillsätt ev. lite pastafärg
- Vispa vaniljvispen lätt
- Vänd ner 2/3 av rabarberblandningen i vaniljvispen, spara resten.
- Kör i glassmaskin tills glassen tjocknat något
- Varva glassen med rabarbern, ta sedan en gaffel och dra försiktigt genom glassen så att du får spår i den. 
- Ställ in i frysen tills glassen stelnat helt. 

Smulpajscrunch
25 g rumsvarmt smör 
1 dl havregryn
0.5 dl mjöl
0.5 dl farinsocker

- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda samman alla ingredienser
- Smula på en bakplåtspappersklädd plåt
- Grädda ca 5-10 min
- Låt svalna och smula sedan över gassen! 



2 kommentarer: