torsdag 6 november 2014

Filodegsknyten med äppelfyllning.



En hel del äppelpajer och äppelkakor har det blivit det senaste. Här har vi ännu ett recept med äpple, men detta är i lite annan form. Filodegsknyten fyllda med en äppelkräm, ett mycket bra alternativ till de miljontals pajerna. Dessa är inspirerade av Roy Fares och finns med ett liknande recept i hans nyaste bok, som även detta recept gör. De blev väldigt krispiga och goda och passade perfekt ihop med en skopa vaniljglass.

Känner man att man vill träna sitt tålamod är detta ett recept som är mycket passande, men bli inte avskräckta nu! Själva receptet är inte särskilt svårt i sig. Det som kräver tålamodet är att ta isär filodegsplattorna utan att de ska gå sönder. Men efter en stund fixade det sig!

Filodegsknyten 8 st
4 medelstora äpplen, gärna lite sura
0.5 dl strösocker
0.5 dl farinsocker
0.75 dl vatten
1 tsk malen kanel

8 ark filodeg
150 g smält smör
kanel
strösocker

- Börja med att göra fyllningen
- Skala, kärna ut och tärna äpplena i mindre bitar
- Blanda äpple, strösocker, farinsocker, vatten och kanel i en kastrull
- Låt sjuda på medelvärme i ca 10 min eller tills äpplena nästan är mjuka
- Mosa med en gaffel till en hyfsat slät kräm

- Sätt ugnen på 190 grader
- Dela arken i tre delar på bredden
- Pensla på smör, strö på kanel och socker
- Lägg på nästa bit filodeg och upprepa med kanel och socker
- Lägg på sista biten, bred på äppelkräm som en triangel längst ner i hörnet.
- Vik över så att du får en triangel, fortsätt vika över tills du når övre kanten. Vik då in den sista kanten under ditt knyte.
- Pensla på smör och strö på kanel och socker
- Placera på en bakplåtspappersklädd plåt
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, eller tills de fått fin färg

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar