onsdag 12 augusti 2015

Svartvinbärsmarmelad.

 

Vi har en svartvinbärsbuske med en massa bär på i vår trädgård. Varje år funderar jag på vad man kan baka med dem. Jag testade att göra en svartvinbärskaka, som jag inte alls tyckte om så då valde jag att testa en marmelad istället. Något som visade sig vara en mycket bra idé, det blev supergott! Marmeladen blir inte allt för hård och kan därför även fungera som sylt. Jag testade att ha den på pannkakor idag, vilket är något som jag starkt kan rekommendera. Den passar även bra till rostad macka och scones.

Om man vill att sylt och marmelad ska hålla länge måste man vara noga med att rengöra de burkar man ska använda. För att försäkra sig om detta kan man ställa in burkarna i ugnen på 100 grader i 15 minuter.

Svartvinbärsmarmelad
750 g svarta vinbär,ca en liter bär
1 dl vatten
750g syltsocker

- Rensa bären och blanda dem med vatten i en kastrull
- Koka upp och låt sedan koka tills bären kokat sönder ordentligt, ca 15 min
-Tillsätt sockret lite i taget under omrörning och låt sedan koka sju minuter, rör om då och då
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förslut. Förvara i kyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar