torsdag 30 juli 2015

Hallon och Nektarinpaj.


Jag har länge velat testa att göra en paj med lock på. Det blir ofta att man gör smulpaj när man väl bakar paj. Det är absolut inget fel på smulpajen, det är sjukt gott, men ibland är det roligt med lite variation. Detta blev en riktig succé. Hallon och nektariner passar väldigt bra ihop. Hallon gör man ju ofta paj på men nektariner är det mer sällan man använder. Det borde ändras på. Nektarinerna fick en jättegod smak i pajen och gjorde den lite roligare än en klassisk hallonpaj. Detta är en riktig sommarpaj!


Pajdeg
6.5 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0.5 tsk salt
150 kallt smör i tärningar
1 msk citronsaft
1 ägg
0.75 dl isvatten

- Blanda vetemjöl florsocker och salt i en bunke
- Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg
- Blanda sedan ner citron, vatten och ägg och arbeta snabbt ihop till en deg, arbeta inte förlänge så att degen blir varm. Arbeta ihop den tills det precis blir en deg
- Slå in i plastfolie och ställ in i kylen i en halvtimma. 
- Dela degen och använd 2/3 till pajskalet. 
- Kavla ut degen , jag rekommenderar att kavla mellan två bitar plastfolie, och lägg degen i en pajform, ca 24 cm i diameter
- Kavla ut resten av degen till en rektangel. Skär i långa remsor, dessa ska sedan användas till pajlocket. 
-Ställ in allt i frysen

Fyllning
500 g nektariner
350 g hallon
1 dl strösocker
skal och saft av en lime
2 msk maizena
0.5 dl vetemjöl

- Sätt ugnen på 200 grader
- Kärna ur nekarinerna och dela dem i bitar
- Blanda hallon och nektariner i en skål
- Blanda mjöl och maizena i en annan bunke
- Tillsätt mjölblandningen, sockret samt skal och saft av lime i fruktblandningen och rör om. 
- Ta ut pajskalet ur frysen och häll i fyllningen
- Lägg sedan remsorna i ett rutmönster ovanpå pajen. 
- Pensla med vatten och strö på råsocker eller vanligt socker
- Grädda mitt i ugnen i 15 min på 200 grader, sänk sedan till 175 grader och grädda 45 minuter till

Servera med glass eller vaniljsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar