måndag 19 augusti 2013

Macarones med supergod kolakräm




Gjorde ett andra försök med att baka macarones, hade så många äggvitor över eftersom jag gjort så mycket glass på sistone. Dom blev mycket mer lyckade denna gången! Använde mig av ett annat recept, som var något mer komplicerat men det var det värt det i slutändan! Fick inte bara till den klassiska macaron-kanten som jag misslyckades med förra gången, utan de var även sprödare och segare på samma gång, mycket gott! 

Eftersom att jag älskar kola bestämde jag mig för att göra en kolasmörkräm som fyllning till dessa goda mandelkakor, är kanske inte något som man vanligtvis fyller sina macarons med men jag tyckte det blev mycket bra.

Klassiska Macarones
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
120 g äggvitor uppdelade i två skålar
35 g strösocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

Gör så här!
- Blanda mandelmjöl och florsocker i en skål.
- Vispa 60 g äggvita till ett vitt skum, tillsätt sedan 35 g socker under vispning. Vispa till en fluffig maräng. 
- Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull och låt detta koka tills det nått temperaturen 118 grader. 
- Under vispning på låg fart, tillsätt sockerlagen till marängsmeten. Detta måste gå hyfsat fort, annars kommer sockerlagen att stelna. Vispa nu på medel/hög fart tills smeten har svalnat helt. Detta kan ta upp till 10 minuter. 
- Rör i 60 g äggvita i mandel och florsockerblandningen.
- Om du vill kan du nu tillsätta valfri pastafärg, jag använde en gul, annars går det lika bra utan. 
- Vänd nu i marängen och rör till en jämn smet med hjälp av en slickepott. 
- Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter på 160 grader. 

Kolasmörkräm
1 dl grädde 
1 dl strösocker
1 dl sirap
1 ½ dl florsocker 
50g smör

Gör så här!
- Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. 
- Koka upp under omrörning och låt sedan koka i ca 5 minuter. Den ska inte koka för länge, då kommer den bli för hård sedan när den svalnar. 
- Ta av från spisen och låt svalna helt.
- Vispa smöret vitt och tillsätt florsockret. Vispa lite till. 
- Tillsätt nu kolan och vispa tills du fått en slät smörkräm. 

Sätt nu ihop macaronerna genom att bre smörkräm på en mandelkaka och sedan sätta ihop den med den andra!

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar