måndag 14 oktober 2013

Galna choklad och marängcupcakes!



Det var nu ett tag sedan jag gjorde dessa, dock insåg jag att jag glömt lägga upp dem här. Det var en hel del jobb med dessa, lite vattenbad hit och lite vattenbad dit, men det var helt klart värt det i slutändan! En mycket god chokladcupcake med maräng som sedan täckts med choklad.

Trodde att dessa skulle vara så galet mäktiga att man inte ens skulle klara att äta en. Det gick dock bra att få ner en men därefter var man väldigt nöjd, tror det mycket beror på att det var citron i marängen som gjorde det något "lättare". Receptet kommer från Leilas bok "Hello Cupcake" och jag rekommenderar starkt att ni testar dessa. Lite glada cupcakes nu när höstmörkret kommer!




12 Cupcakes
3 ekologiska ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100g mörk choklad 70%

Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt
- Smält smöret och blanda i gräddfilen och kaffet, blanda sedan ner detta i äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, och salt i en skål och rör sedan ner detta i smeten
- Hacka den mörka chokladen grovt och smält den över ett vattenbad, blanda sedan ner även denna i smeten
- Placera formarna i en muffinsplåt och full den till 2/3 med smet
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, låt svalna

Maräng
6 ekologiska äggvitor
8½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
saft av 1 citron

Gör så här!
- Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och citronsaft i en rostfri bunke
- Sätt bunken över ett vattenbad och rör tills sockerkristallerna har smält. Vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår i marängen. Den ska vara ca 65 grader.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängen har svalnat helt.
- Spritsa marängen toppigt på kakorna
- Låt stå i kylen så att de stelnar något innan de doppas i choklad

Chokladtopping
350 g mörk choklad 70%
3 msk matolja

Gör så här!
- Hacka chokladen grovt och smält den sedan över ett vattenbad tillsammans med matoljan.
- Häll över blandningen i en skål och låt svalna något
- Doppa varje marängtopp i chokladen



Klart!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar