måndag 13 oktober 2014

Popcorntårta med kola och choklad.



Jaha, då var det dags för lite tårtbak. Sedan jag gjorde kolapopcorn, läs om det här, så har jag funderat på hur man skulle kunna använda dem till mer än bara just snacks. När jag sedan fick Linda Lomelinos nya bok (som om ni undrar är helt fantastisk) såg jag att hon gjort en choklad och kola-tårta med kolapopcorn på. Perfekt!

Detta är en rolig och annorlunda tårta som var lite av en utmaning att få till. Att det var lite klurigt är inte egentligen för att den är superavancerad utan för att jag tycker att det är otroligt jobbigt att smälta socker. Det är så känsligt och man måste passa ordentligt, rör man för tidigt blir det bara klumpigt och rör man för sent blir det istället bränt. Därför står jag alltid och är supernervös när jag ska smälta mitt socker. Men men, övning ger färdighet. Idag behövde jag inte göra om en enda gång! Mitt bästa tips är att förbereda innan, ta fram smöret och grädden så att du är redo. Då slipper du stå där och få panik när det bränns och samtidigt måste plocka fram en massa saker (lita på mig, det har hänt mer än en gång ;)).

Hoppas ni testar att göra denna tårtan!

Chokladbottnar
75g smör
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
3.75 dl strösocker
1 krm salt
2 ägg
2.25 dl mjölk
1.5 varmt starkt kaffe

Kolakräm
1.5 dl vispgrädde
2.5 dl stösocker
100g smör i kuber
flingsalt efter smak

Kolasmörkräm
4 äggvitor
2 dl strösocker
250g rumsvarmt smör, i kuber
1 dl kola

Kolapopcorn
1 dl stösocket
40 g smör i kuber
5 dl popcorn

- Sätt ugnen på 175 grader
- Smörj och mjöla två formar, 15 cm i diameter
- Smält smöret och låt det svalna
- Sikta samtliga torra ingredienser i en bunke
- Tillsätt mjölk, ägg, kaffe och smör och vispa till en slät smet
- Fördela smeten jämt mellan de båda formarna
- Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

- Värm grädden på svag värme
- Värm sockret i en annan kastrull på medelvärme, rör då du ser att sockret börjar smälta på kanterna, rör sedan tills du fått en gyllenbrun karamell
- Tillsätt smöret, lite i taget, och rör om ordentligt
- Rör nu i grädden försiktigt
- Häll upp kolan på en burk och låt svalna

- Rör samman äggvita och socker i en värmetålig skål
- Värm över ett sjudande vattenbad
- Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och temperaturen nått 65 grader
- Häll över i en annan bunke och vispa med elvisp eller i maskin tills det svalnat och du fått en vit fluffig maräng
- Vispa ner smöret, lite i taget och vispa till en slät smörkräm.
- Skulle det nu skära sig, placera i så fall över vattenbad en kort stund och vispa till krämen inte längre är skuren.
- Rör ner kolan och vispa slätt.

- Tillaga popcornen.
- Smält sockret på medelvärme i en stor kastrull och rör till en slät karamell
- Rör ned smöret under omrörning
- Blanda ned popcornen i kolan och rör om
- Häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna

- Dela bottnarna på mitten, så att du får sammanlagt fyra bottnar
- Placera den första på ett fat och bred på ett lager smörkräm, ringla även på lite kolakräm, upprepa tills du använt alla bottnar.
- Täck tårtan med ett tunt lager smörkräm, låt den sedan sätta sig i kylen i ca. 20 min.
- Lägg på ett lager till med smörkräm.
- Häll på kolakräm och låt det rinna över kanterna.
- Toppa med riktigt med kolapopcorn.

Njut nu av tårtan efter allt jobb du lagt ner!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar