fredag 3 april 2015

No bake Citron och Blåbärscheesecake.


Här har vi en cheesecake med smak av blåbär och citron. Jag älskar den här smakkombinationen, det är fräscht och gott! Ibland kan frozen cheesecake vara lite isigt men det är inte fallet här, denna är så krämig och smälter i munnen! Och äntligen börjar det kännas som vår på riktigt, här har det varit sol hela dagen och blommorna börjar komma här och där. När jag var ute och sprang förut såg jag till och med några vitsippor! Imorgon är det ju påskafton så man hade kanske kunna förvänta sig ett något mer påskrelaterat inlägg, men icke! För det första tycker jag att det är lite oklart vilka smaker som hör till påsken och för det andra är jag inget större fan av gult. Så det här blev min version av en påskefterrätt, kan säga att jag är mycket nöjd med resultatet.

Kakan är gjord i två sikt, för att skikten ska bli så bra som möjligt är det bra att frysa det första lagret i minst en timma innan man lägger på det andra. Vill man bara ha en smak på sin cheesecake kan man dubbla mängen av antingen blåbärs- eller citroncheesecaken och endast använda den! Dessutom har jag gjort en "minivairant" då jag använde en springform med diametern 15 cm. Jag tycker det är roligt att göra mindre tårtor och kakor, dels blir de högre och dels är de så söta. Vill man kan man använda en vanlig springform, dubbla då mängden degistivekex och smör till botten.

Hoppas ni får en fin påsk!

Digistivebotten
80g smör
6 st digestivekex

Blåbärscheesecake
1 dl blåbär
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
150g Philadelphia
0.75 dl strösocker

Citroncheesekake
1 äggula
0.75 dl strösocker
Skal av en citron + saft av en halv
0.5 dl creme fraishe
150 g Philadelphia

- Smält smöret och krossa kexen, blanda ihop till en massa
- Tryck ut på botten av formen
- Koka upp blåbär tillsammans med en msk socker, låt koka till blåbären gått sönder
- Sila blåbärspurén genom en finmaskig sil så att endast saften återstår
- Vispa grädden mycket lätt
- Blanda ner Philadelphia, socker och blåbärspuré och rör till en klumpfri smet
- Häll i formen och ställ in i frysen 1-2 timmar innan det andra lagret hälls på

- Vispa upp äggulan tillsammans med sockret
- Tillsätt rivet skal av citron samt citronsaft
- Rör ner creme fraish och philadelphia och blanda till en slät smet
- Häll över blåbärslagret och frys ytterligare fyra timmar

Ta fram kakan 10 minuter innan den ska ätas. Kakan kan garneras med blommor, maränger, färska blåbär eller något som ni tycker passar bra!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar