söndag 28 juni 2015

Fläderblomssaft.


Flädersaft är enligt mig den godaste saften, den är både söt, syrlig och så somrig! Varje år när flädern blommar brukar jag göra en sats. Saften är inte bara god att dricka som den är, man kan också använda den till en massa annan bakning. Jag kommer publicera ett alternativ de kommande dagarna! Enligt prognos ska det bli hela 26 grader nästa vecka och förhoppningsvis ska detta stämma och vi ska äntligen få lite sommar. Vad passar då bättre än att slänga ihop lite flädersaft och svalka sig med?

Receptet ger ca 1.5 l koncentrerad flädersaft och jag späder den ca 1+7, i del saft och 7 delar vatten. Dock kan det skilja lite då saften inte blir lika stark varje gång man gör den, Därav får man testa sig lite fram! Ett tips är att fördela saften i mindre flaskor och förvara några i frysen. Då kan man ta fram allt eftersom och slippa att saften blir dålig!

Flädersaft
20 Fläderblomskransar
2 citroner
1 liter vatten
0.75 kg strösocker
25 g citronsyra

- Lägg blomkransarna i en stor bunke eller kastrull som rymmer minst 3 liter
- Tvätta citronerna och skiva dem tunt, lägg dem med blomkransarna.
- Koka upp vattnet i en annan kastrull och rör sedan ner strösocker och citronsyra.
- Häll den heta vätskan över blomkransarna och citronen
- Rör runt och täck sedan över med lock
- Låt stå och dra i 3 dygn
- Ta en ren handduk och lägg i ett durkslag, sila sedan saften så att du får bort blommor och citronskivorna.
- Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara i kyl eller frys.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar