onsdag 27 augusti 2014

Lyxig Äppelpaj


Äppelsäsongen är äntligen igång! Dock är våra äpplen inte helt mogna men jag kunde inte hålla mig, jag var tvungen att baka paj ändå. Kanske hade pajen smakar ännu mer om jag använt mig av mogna äpplen, men den var mycket god ändå. Detta är från början ett recept av Roy Fares, denna bakgud, men jag gjorde om det lite efter vad jag hade hemma. Resultatet blev en saftig och lyxig äpplepaj som har lite av varje. Här får ni pajskal, smuldeg, mandelmassa, kanel och kardemumma!

Själv tycker jag inte att köpt mandelmassa är så gott, men hemmagjord är något helt annat. Vill man inte göra egen går det självklart bra med köpt också. Riv den i så fall och blanda ut med lite vatten.

Pajskal 
120 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

- Blanda samman alla ingredienser till en jämn deg.
- Sätt ugnen på 180 grader
- Plasta och förvara i kyl i 15 min
- Gör mandelmassan under tiden

Mandelmassa ca 220 g
200 g sötmandlar
1.75 dl florsocker
1 äggvita
1 msk vatten

- Skålla mandlarna och mixa dem mycket fint
- Blanda den finrivna mandeln med resterande ingredienser
- Lägg undan så länge
- Tryck ut pajdegen
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 5 min

Äppelfyllning
4 medelstora äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
2 msk flytande honung
½ dl rårörsocker

- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor

Smuldeg
½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
60 g rumsvarmt smör

- Blanda de torra ingredienserna
- Skär smöret i kuber och tillsätt det
- Nyp ihop till en smldeg

För att sätta ihop pajen:
- Fördela mandelmassan och sedan äppelfyllningen i pajskalet
- Strö sedan över smuldegen
- Grädda sedan ca 35 minuter mitt i ugnen

Servera med vaniljsås!





1 kommentar:

  1. Åh jag dör Tilda, du är så sjuuuuukt duktig!! DÖR över allt du gör!

    (och btw, what's up båda två med våra grandma-hobbies? ;) Hahah)

    //Paulina
    http://hundredkitchenstories.blogg.se

    SvaraRadera