onsdag 12 augusti 2015

Svartvinbärsmarmelad.

 

Vi har en svartvinbärsbuske med en massa bär på i vår trädgård. Varje år funderar jag på vad man kan baka med dem. Jag testade att göra en svartvinbärskaka, som jag inte alls tyckte om så då valde jag att testa en marmelad istället. Något som visade sig vara en mycket bra idé, det blev supergott! Marmeladen blir inte allt för hård och kan därför även fungera som sylt. Jag testade att ha den på pannkakor idag, vilket är något som jag starkt kan rekommendera. Den passar även bra till rostad macka och scones.

Om man vill att sylt och marmelad ska hålla länge måste man vara noga med att rengöra de burkar man ska använda. För att försäkra sig om detta kan man ställa in burkarna i ugnen på 100 grader i 15 minuter.

Svartvinbärsmarmelad
750 g svarta vinbär,ca en liter bär
1 dl vatten
750g syltsocker

- Rensa bären och blanda dem med vatten i en kastrull
- Koka upp och låt sedan koka tills bären kokat sönder ordentligt, ca 15 min
-Tillsätt sockret lite i taget under omrörning och låt sedan koka sju minuter, rör om då och då
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förslut. Förvara i kyl.

torsdag 30 juli 2015

Hallon och Nektarinpaj.


Jag har länge velat testa att göra en paj med lock på. Det blir ofta att man gör smulpaj när man väl bakar paj. Det är absolut inget fel på smulpajen, det är sjukt gott, men ibland är det roligt med lite variation. Detta blev en riktig succé. Hallon och nektariner passar väldigt bra ihop. Hallon gör man ju ofta paj på men nektariner är det mer sällan man använder. Det borde ändras på. Nektarinerna fick en jättegod smak i pajen och gjorde den lite roligare än en klassisk hallonpaj. Detta är en riktig sommarpaj!


Pajdeg
6.5 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0.5 tsk salt
150 kallt smör i tärningar
1 msk citronsaft
1 ägg
0.75 dl isvatten

- Blanda vetemjöl florsocker och salt i en bunke
- Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg
- Blanda sedan ner citron, vatten och ägg och arbeta snabbt ihop till en deg, arbeta inte förlänge så att degen blir varm. Arbeta ihop den tills det precis blir en deg
- Slå in i plastfolie och ställ in i kylen i en halvtimma. 
- Dela degen och använd 2/3 till pajskalet. 
- Kavla ut degen , jag rekommenderar att kavla mellan två bitar plastfolie, och lägg degen i en pajform, ca 24 cm i diameter
- Kavla ut resten av degen till en rektangel. Skär i långa remsor, dessa ska sedan användas till pajlocket. 
-Ställ in allt i frysen

Fyllning
500 g nektariner
350 g hallon
1 dl strösocker
skal och saft av en lime
2 msk maizena
0.5 dl vetemjöl

- Sätt ugnen på 200 grader
- Kärna ur nekarinerna och dela dem i bitar
- Blanda hallon och nektariner i en skål
- Blanda mjöl och maizena i en annan bunke
- Tillsätt mjölblandningen, sockret samt skal och saft av lime i fruktblandningen och rör om. 
- Ta ut pajskalet ur frysen och häll i fyllningen
- Lägg sedan remsorna i ett rutmönster ovanpå pajen. 
- Pensla med vatten och strö på råsocker eller vanligt socker
- Grädda mitt i ugnen i 15 min på 200 grader, sänk sedan till 175 grader och grädda 45 minuter till

Servera med glass eller vaniljsås!

onsdag 22 juli 2015

Citronmousse med myntamarinerade blåbär.



Jag har säkert nämnt det tidigare men jag älskar verkligen citron och blåbär. Det är två av mina absoluta favoriter när det kommer till smaker. Dessutom passar de mycket bra tillsammans. Var ute och plockade blåbär en dag, det är verkligen ett bra blåbärsår i år, så jag fick med mig en hel del hem! Funderade dock lite på vad jag skulle hitta på med min skörd. Jag hade en myntaplanta hemma som jag haft väldigt länge och tänkte att jag ville använda den också. Det slutade med en fräsch och luftig citronmousse toppad med myntamarinerade blåbär, en riktig hit om du frågar mig.

Trots att sommaren varit ytterst tveksam vädermässigt är detta den perfekta sommarefterrätten. Den är fräsch och inte så tung och äta. Dessutom går den snabbt att göra och kan förberedas dagen innan om man vill.

Myntamarinerade blåbär
Saften av en halv citron
1 msk strösocker
2 msk hackade myntablad
2.5 dl blåbär

- Pressa citronsaften i en liten bunke
- Blanda ner strösocker och mynta och rör runt
- Vänd ner blåbaren i blandningen
- Låt stå i några timmar innan de serveras på efterrätten

Citronmousse - 4 glas
2 äggvitor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
Skal av 1 citron + saften av en halv

- Blanda äggvitor och strösocker i en värmetålig skål
- Värm blandningen över vattenbad tills sockerkristallerna har smält
- Vispa i maskin eller man elvisp på hög effekt tills du fått en styv maräng som svalnat helt
- Vispa upp grädden, den ska dock inte vara allt för hårt vispad, lite lagom.
- Vänd ner grädden i marängen och rör om
- Tillsätt citronskalet och saften, lite i taget och rör sedan till en slät mousse
- Fyll fyra glas med moussen och toppa med blåbären innan servering



onsdag 1 juli 2015

Fläderisglass med frukt.


Och så äntligen kom sommaren! Vad passar då bättre än en svalkande isglass? Jag kan säga att detta är bland den godaste isglassen jag ätit, och även fyraåriga lillasystern höll med. För det första så är det ju supergott med flädersaft, vilket då klart är en bra start. Men det blev också så himla gott med frukten i också. Ibland kan det kanske vara lite trist med isglass, men frukten gör att det händer något och man får flera olika smaker! Det här är en sån glass som tar fem minuter att göra och går att variera i oändligheten. Man kan använda de frukter man har hemma och variera saften om man vill ta något annat!  Jag använde jordgubbar och nektariner i mina!

Det godare är ju att göra sin egen flädersaft vilket jag rekommenderar starkt, mitt recept hittar ni här.
Jag använde papperssugrör som glasspinne, detta är dock inget som jag kan rekommendera. Det var visserligen väldigt fint men också opraktiskt, de böjdes vilket gjorde ätandet väldigt svårt.

Fläderisglass

Blandad fläderblomssaft
Skivad frukt av valfri sort (jordgubbar och nektarin rekommenderas 😊)

- Fyll isglassformar till lite mer än hälften
- Lägg i skivad frukt och sätt på locket till formen!
- Frys till glassen blivit is

Sätt dig i solen och njut! ☀️☀️


söndag 28 juni 2015

Fläderblomssaft.


Flädersaft är enligt mig den godaste saften, den är både söt, syrlig och så somrig! Varje år när flädern blommar brukar jag göra en sats. Saften är inte bara god att dricka som den är, man kan också använda den till en massa annan bakning. Jag kommer publicera ett alternativ de kommande dagarna! Enligt prognos ska det bli hela 26 grader nästa vecka och förhoppningsvis ska detta stämma och vi ska äntligen få lite sommar. Vad passar då bättre än att slänga ihop lite flädersaft och svalka sig med?

Receptet ger ca 1.5 l koncentrerad flädersaft och jag späder den ca 1+7, i del saft och 7 delar vatten. Dock kan det skilja lite då saften inte blir lika stark varje gång man gör den, Därav får man testa sig lite fram! Ett tips är att fördela saften i mindre flaskor och förvara några i frysen. Då kan man ta fram allt eftersom och slippa att saften blir dålig!

Flädersaft
20 Fläderblomskransar
2 citroner
1 liter vatten
0.75 kg strösocker
25 g citronsyra

- Lägg blomkransarna i en stor bunke eller kastrull som rymmer minst 3 liter
- Tvätta citronerna och skiva dem tunt, lägg dem med blomkransarna.
- Koka upp vattnet i en annan kastrull och rör sedan ner strösocker och citronsyra.
- Häll den heta vätskan över blomkransarna och citronen
- Rör runt och täck sedan över med lock
- Låt stå och dra i 3 dygn
- Ta en ren handduk och lägg i ett durkslag, sila sedan saften så att du får bort blommor och citronskivorna.
- Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara i kyl eller frys.


måndag 22 juni 2015

Smoothie med hallon och rabarber.


Smoothie är så enkelt och så gott. Det är den perfekta frukosten eller mellanmålet nu på sommaren. Det går att variera i oändligheten vilket gör att man alltid kan hitta någon som passar alla. Imorse när jag vaknade såg jag några rabarber i kylen och blev inspirerad till att göra en smoothie av dem. Det slutade med den klassiska kombinationen hallon och rabarber! Både hallonen och rabarbern är lite syrliga vilket gör att det blir en bra balans med sötman från vaniljyoghurten!

Hoppas detta faller någon i smaken!

Hallon- och rabarbersmoothie, 2 stora glas 
2 rabarber
1 dl frysta hallon
1 banan
2 dl vaniljyoghurt
1.5 dl mjölk

- Skala rabarberna och dela dem i mindre bitar
- Lägg samtliga ingredienser i en mixer och kör till en slät smoothie
- Häll upp i två stora glas och toppa med några hallon


måndag 15 juni 2015

Knäckig raberberkaka med brynt smör.




Detta är en fantastisk rabarberkaka, knäckig och lite kladdig. Det brynta smöret tillsammans med farinsocker gör att kakan får en fantastisk knäckig smak. Detta är den perfekta kakan för att ta hand om rabarberna innan de blir allt för träiga. Jag har på många ställen sett kakor där man bara "lägger på" rabarberna och det blir så fint. Har länge velat testa detta men inte haft några rabarber hemma. När jag väl fick tag i lite rabarber ville jag så klart testa detta!

Nu har jag tagit studenten (!!!) vilket innebär att jag har massor med tid nu och jag har en hel del idéer till roliga recept. Därav kommer det förhoppningsvis bli mer inlägg framöver. Dessutom innebär sommaren bättre fotomöjligheter vilket är roligt!

Rabarberkaka
100 g smör
1 ägg
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 smala rabarber

- Sätt ugnen på 175 grader
- Smörj och bröa en form med kokos
- Smält smöret på låg värme och låt det koka tills det börjar lukta lite knäckigt. Se till att röra runt då och då så att det inte bränns.
- Vispa ägg, farinsoker och strösocker pösigt.
- Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke
- Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör slätt
- Häll smeten i formen och bred till ett jämt lager (smeten ska vara tjock)
- Dela rabarberna i mindre längder och placera dem som en stjärna
- Strö på lite farinsocker på toppen
- Grädda mitt i ugnen 45-50 min

Servera med vaniljsås!